Wauw Logo Wauw Logo
  • Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Culturele en natuurlijke bezienswaardigheden zijn o.a. de 150 jaar oude Orthodoxe kerk “St. Aartsengel Michael” en de bron van mineraalwater welke nier-en huidziekten zou genezen. De stad beschikt over een van de oudste orthodoxe kerken in het land, met bewaard gebleven overblijfselen en literatuur uit de Ottomaanse heerschappij over Bulgarije. Vandaag is de kerk nog steeds de beheerder van de Heilige Liturgie, bewaarde de tradities van de Bulgaarse orthodoxe eredienst. Tijdens de belangrijkste christelijke feestdagen – Pasen en Kerstmis – is dit de plek waar veel mensen samenkomen om te onthouden en het werk van Christus te eren.

Het “Wauwhuis” is omringd door wijnboeren die op traditionele wijze wijn produceren. Verder vindt u in onze regio veel kerkjes en musea. Speciaal voor kinderen organiseren wij op de woensdagmiddagen (in het hoogseizoen) een aangepaste rondleiding in het Nederlands om meer te weten te komen over de mooie plekjes van Bulgarije.

Naast wandelen en fietsen kunt u in de omgeving vissen, boottochten maken, botanische tuinen en kerkjes bezoeken, zijn er leuke plekken om te vissen en ligt er een prachtige natuur nabij met watervallen waar het mogelijk is om te zwemmen.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Bulgarije is van uitstekende kwaliteit en zelfs qua stiptheid en betrouwbaarheid beter dan veel westerse landen. Ook is het openbaar vervoer erg goedkoop. In bijna alle steden in Bulgarije rijden trams, bussen en trolleybussen. Het busnetwerk in Bulgarije is erg goed geregeld. Je kunt met de bus in Bulgarije echt overal komen, zelfs in de kleinste dorpjes. Er zijn verschillende soorten bussen: de stads- en buurtbus en de interregionale bus.

Bevolking & Cultuur

Bulgarije kent een kleurrijke folklore traditie met volksdansen, muziek, klederdracht en speciale rituelen. Ambachten als houtbewerking, borduren, pottenbakken en weven zijn ook typisch Bulgaars.

Een bekend Bulgaars fenomeen is het vuurdansen. Op 21 mei (de dag van de heilige Constantine en Elene) lopen de beoefenaars blootsvoets over hete kolen.

bezien-1

Baba Marta is een unieke Bulgaarse feestdag. Op 1 maart vieren de Bulgaren het begin van de lente. Op deze dag geeft iedereen een Martenitsa cadeau aan een speciaal iemand. Een Martenitsa is rood en wit en bestaat uit draad.

De vlag van Bulgarije bestaat uit wit, groen en rood. Wit staat voor vrijheid en vrede, rood voor dapperheid en groen voor de wouden en de landbouw.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

GGD Vaccinaties - Bulgarije

Alarmnummer

U kunt in Bulgarije naar 112 bellen, daar kunt u in verschillende talen uw verhaal doen, en wordt u doorverbonden naar de juiste dienstverlening.

Ja/Nee

Een uniek en opmerkelijk verschil in lichaamstaal is dat de Bulgaren net omgekeerd ja en nee schudden. In Bulgarije schud je nee als je ja bedoelt en knik je ja als je nee bedoelt. Dit wezenlijke verschil in lichaamstaal kan in het begin erg verwarrend zijn en lijdt vaak tot hilarische maar soms pijnlijke misverstanden. De Bulgaren zijn ook bewust van het feit dat dit verwarrend is en proberen daarom vaak met de gesprekspartner mee te doen, terwijl de gesprekspartner juist omgekeerde probeert, wat de situatie nog ingewikkelder maakt. Daarom is het belangrijk om ook goed te luisteren en desnoods nogmaals te vragen.

Deze vreemde gewoonte is trouwens overgebleven van de tijd van de Ottomaanse bezetting van Bulgarije en was een soort stille protest en zelfbescherming tegen de overheersers die de bewoners wilde bekeren tot de islam. Als de Ottomanen vroegen of je moslim bent dan bleef je leven, dus besloten de lokale mensen gewoon 'Ja' te knikken als ze 'Nee' bedoelden. Zo bleven ze trouw aan hun religie en werd hun leven bespaard.

Ja is in het Bulgaars - Da (Дa) en de Nee lijkt veel op onze - Ne (Нe), maar wordt met een korte e uitgesproken.

Bloemen Geven

Als u bloemen aan een Bulgaar wilt geven, zorg dat het boeket altijd uit een oneven getal bloemen bestaat. Even getal bloemen worden alleen bij sterfgevallen en begrafenissen gegeven.

bezien-2

Geld

De Bulgaarse munt is de Leva (munten 0,10 / 0,20 / 0,50 / 1,00 Leva; biljetten 1 / 2 / 5 / 10 / 20 / 50 / 100 Lev). De officiële koers ligt zo om en nabij de 1 Leva is €0,50. Pinautomaten vindt u al op het vliegveld en in het centrum van Straldzha bij diverse banken en ook buiten bij de supermarkt is een automaat. Verder is pinnen steeds vaker mogelijk, maar houdt er rekening mee om contant af te rekenen. Doe nooit mee aan de straathandel en let goed op bij wisselkantoren en pinautomaten. Pin alleen bij pinautomaten die aan een gebouw vastzitten, die niet los staan, behalve als dit in de supermarkt is.

Taal

In Bulgarije is het Cyrillisch schrift van toepassing. Vooral in het binnenland kunnen de verkeersborden daardoor moeilijk te lezen zijn. De aanschaf van een goede tweetalige wegenkaart is aan te bevelen. Of om van te voren een goede offline te gebruiken app te downloaden. Langs de kust en op de grote wegen staan meestal wel tweetalige verkeersborden.

Ziektekostenverzekering

Een geldige ziektekostenverzekering is verplicht in Bulgarije. Op verzoek moet u de polis kunnen tonen (ook bij de douane) dit kan digitaal. En neem uw verzekeringspasje mee.

Verkeer

De normale verkeersregels in Bulgarije zijn van toepassing. Wat wel extra is, is dat het licht altijd aan moet. Er word rechts gereden. Rechts heeft voorrang, tenzij anders aangegeven. Snelheid binnen de bebouwde kom is in principe 50 km/uur, maar word vaak verlaagd per stadje, let hiervoor op de verkeersborden. Buiten de bebouwde kom 90 km/uur en 130 km/uur op de snelwegen. Autogordels (ook achterin) dragen is verplicht. Kijk uit voor de soms slechte wegen. Let in het bijzonder op de ontwijkende slinger die voertuigen kunnen maken als er een behoorlijk gat in de weg zit. Op de wegen is het mogelijk dat u boerenkarren, vee, etc. tegenkomt zonder verlichting! Verkeersborden ontbreken menigmaal. Als u een bekeuring krijgt (al dan niet terecht), wordt uw paspoort ingenomen. Door uw bekeuring bij de bank te betalen en met dat bewijs naar het politiebureau te gaan, kunt u uw paspoort terugkrijgen. Drankgebruik is in het verkeer niet toegestaan. Als u moet rijden, drink dan geen alcohol! In sommige gidsen staat dat u een promillage van 0,05% mag hebben, maar sommige Bulgaren beweren dat het absoluut niet toegestaan is. Bij het veroorzaken van een ongeluk of het betrokken raken erbij wordt er altijd een boete opgelegd. Bij dood door schuld kan er gevangenisstraf opgelegd worden.

Tijd

De tijd loopt 1:00 uur voor op de Nederlandse tijd, zowel in de zomer als in de winter.

Telefoonverkeer

Over het algemeen heeft u met de mobiele telefoon overal bereik.

  • landnummer van Bulgarije: 00359
  • landnummer van Nederland: 0031

Gewoonten

Het Zuid-Europese toilet is van oorsprong een gat in de grond. Een slot op de deur vindt je lang niet overal. Onze toiletgewoonten neemt men gelukkig al erg snel over. Toiletpapier vindt je trouwens ook niet altijd. De gewoonte is soms dat je dat zelf meeneemt. Als een toiletdeur gesloten is is deze waarschijnlijk bezet, maar vaak niet op slot. Staat de deur open dan kunt u het toilet gebruiken.

Het eten is in Bulgarije over het algemeen goed. De Bulgaarse keuken is beroemd om zijn culinaire hoogstandjes. Teveel gebruik van olijfolie kan de stoelgang verstoren. In Bulgarije is het de gewoonte om lege borden, glazen e.d. direct van de tafel te verwijderen.

Prijzen

Afdingen is niet overal de gewoonte, maar meestal wel mogelijk. Fooien bedragen circa 10%. Vooral de horeca laat buitenlanders nog al eens teveel betalen door onjuiste artikelen te vermelden of hogere prijzen. Sommige gelegenheden rekenen een toeslag voor bediening en muziek. Ook is het gebruikelijk om voor buitenlanders een hoger tarief te hanteren in hotels en musea dan voor Bulgaren.

Taxi

De taxi's in Bulgarije zijn geel van kleur en zijn als zodanig herkenbaar. Op de zijruit staan de tarieven aangegeven. Meestal een starttarief met vervolgens een toeslag per gereden kilometer. Het taxivervoer is niet duur. Vanaf bekende ressorten zoals Goudstrand en vanaf het vliegveld worden soms enorme tarieven gerekend. Vooraf de prijs vragen is altijd het beste. Het openbaar vervoer is helemaal goedkoop. In de bus of op het spoorstation kunt u een kaartje kopen. Er zijn voordeelkaarten, maar dat wisselt nogal eens.

Koffie

In Bulgarije gaat men ervan uit als je een koffie bestelt dat je een espresso bedoelt. U krijgt dan een klein kopje met zeer sterke koffie. Wilt u dus een normale koffie vraag dan om een Schwartz café, een koffie van een koffiezetapparaat, of Dulgo kafé (Lange koffie) een espresso maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is. Uiteraard kunt u ook gewoon cappuccino, café latte en veel verschillende variaties van koffie bestellen. De Bulgaren doen erg lang over hun koffie en nemen zelden een tweede bakkie. Ze vinden het juist vreemd dan wij Nederlanders zo veel koffie drinken, maar als u de Bulgaarse espresso proeft, weet u waarom.

bezien-3

Alcohol

Behalve de koffie zijn ook de alcoholische dranken in Bulgarije over het algemeen veel sterker dan in Nederland. De alcohol percentage in Bulgaars bier of wijn zijn hoger dan in Nederland. Bulgaren zijn stevige drinkers maar consumeren zelden alcohol zonder er wat bij te eten.

Naamdagen

Wist u dat naast hun verjaardag, de Bulgaren ook naamdagen vieren. In de Orthodoxe kerk zijn er veel heiligen en ze hebben een eigen dag waarop ze geëerd worden. Als een persoon een naam heeft die op de naam van de heilige lijkt heeft hij/zij een naamdag. Bijvoorbeeld als iemand Nico heet dan heeft op Sinterklaas de dag van Sint Nicolaas een naamdag.

Een naamdag wordt gevierd als een verjaardag, met veel eten, drinken en muziek.

  • Venray
  • Horst aan de Maas
  • Venlo
  • Peel & Maas
  • Beesel
  • Gennep
  • Bergen